İŞ DÜNYASINI NELER BEKLİYOR-OCAK 2012 ? (YENİ)
Günümüzün iş dünyası, bugüne kadar hiç olmadığı ölçüde geleceğini görmeye ihtiyaç duymaktadır.
Gelecekteki riskleri bugünden göremeyenlerin aldıkları yaralar öldürücü olabilmekte, fırsatları öngörebilmek ise eskisine göre daha zordur.
* Hangi sektörde, hangi mesleklerde, hangi bölgelerde, hangi ekonomide neler oluyor ?
* Yakın gelecekte nelerin olması bekleniyor?
* Nelere hazırlanmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?
Web sayfamızda ( www.danismend.com ) düzenli olarak yayınladığımız “İŞ DÜNYASINI NELER BEKLİYOR ?“ adlı araştırmamızda, bu sorulara yanıtlar arıyoruz.
İş adamlarının, yöneticilerin, girişimcilerin, çalışanların mutlaka okuması gerektiğine inandığımız bu araştırmayı, güncel ekonomik-siyasi basın ve yayını, ekonomik otoritelerin söylediklerini ve yaptıklarını, yerel ve küresel gelişmeleri detaylı bir şekilde tarayarak oluşturuyoruz.
Rapordaki periyodik güncellemelerden haberdar olmak isteyen okurlarımızın uyeoldanismend@hotmail.com adresine boş bir e-posta göndermeleri yeterlidir.
Çalışmalarınızda destek olması dileğiyle bilgilerinize sunarız…
SAYI 16 (OCAK 2012)
Türkiye’nin risk haritasını çıkaran Dun&Bradstreet kredi riski en az sektör olarak üretimi, en fazla olarak ta perakendeyi gösterdi.
Visa Europe’a göre tüm Avrupa’da 2013 itibarıyla toplam işlemlerin % 15’i mobil ortamda ve mobil cihazlar üzerinden yapılacak. Gelecek 10 yıl içinde mobil ödemelerin plastik kartları geçmesi bekleniyor.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’ne göre kumaşa getirilen koruma önlemleri Türkiye’yi pahalı ülkeler kategorisine sokuyor, bu nedenle global markalar ve alım grupları ülkeden çekilmeye başlıyorlar.
Frost & Sullivan’a göre sağlık sektöründe gelecek 10 yılda gelişecek olan trendler şu şekilde: hak ve güç sahibi yeni hasta jenerasyonu, sağlıklı bilinçli tüketici kavramı, sağlıklı kalmak için korunma, kişiselleştirilmiş sağlık bakımı, global sağlık, akıllı ilaçlar, bilişim teknolojileri, inovasyon ve bilgi, siber dokümanlar, teşhis ve takip yapabilen tıbbi cihazlar.
Siemens’e göre geleceğe yön verecek 5 ana tren şu şekilde: Sürdürülebilirlik, belirsizliklerle yaşayabilmek, teknoloji ve inovasyon, sosyal medya, şehirleşme.
Vodafone’a göre gelecekteki 4 mega trend şu şekilde: mobil internet, sosyal medya devrimi, bulut bilişim ve bilişim sektörünün tüketim ürünü haline gelmesi.
Dünya Ticaret Örgütü’nün 2010 yılı dünya ticareti rakamlarına göre Güney Kore, 466.4 milyar dolarla Türkiye’nin 2023 yılı hedefine yakın bir ihracat gerçekleştirerek büyük ihracatçılar sıralamasında 7. Oldu, Türkiye ise 33. oldu.
MIT profesörü Cusumano’ya göre geleceğin şirketleri planını önceden yapıp bu yönde hareket edenler değil, piyasayı dinleyip, değişime anında uyum gösterenler olacak.
TOBB ve Deloitte’un Türkiye genelinde yaptığı ortak araştırmaya göre Türk şirketlerinin %85’i Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’na hazır değil.
Goldman Sachs’a göre Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerinde ekonomik büyümenin zirvesine ulaşıldığı için, bu ülkelerdeki iş gücü arzının daralmaya başlaması, dünyanın ekonomik büyümesine katkısını azaltacak.
PwC’ye göre küresel video oyun piyasası 2010 yılında 56 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Film sanayinin 3/5’ü büyüklüğüne ulaşan video oyun satışlarının 2015 yılına kadar 82 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
BBC’ye göre 2011 yılında Brezilya, 2.44 trilyon dolar olarak hesaplanan gayrisafi yurtiçi hasılasıyla İngiltere’yi geçti. Dünyanın en büyük ekonomileri sırasıyla ABD, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, Brezilya, İngiltere, İtalya, Rusya ve Hindistan olarak biliniyor.
Tekstil ithalatı tebliğinden sonra Türkiye’de 2012 yılında tekstil atölyelerinin tekrardan canlanması bekleniyor.
Enerji sektöründe Türkiye’de yakın gelecekte pek çok şirketin, sektörü daha iyi bilenlerin eline geçeceği öngörülüyor.
Kriz ihtimalinin ve belirsizliğin arttığı dönemlere yönelik olarak, şirketlerin kurumsal risk yönetimi uygulamalarını geliştirmeleri bekleniyor.
E&Y’a göre Türkiye’de 2011 yılında tüketici harcamalarındaki büyüme % 7,5 iken 2012 yılında bu oran % 1,6 ya düşecek.
Deloitte’a göre şirketler kur riskini bertaraf etmek için Japon kümelenme modelini kullanabilirler.
Koç Holding’e göre 2012 küresel bazda yeni dengelerin oluştuğu zorlu ancak fırsatlarla dolu bir yıl olacak.
TAB Gıda’ya (Burger King) göre 2012 yılında et fiyatları %25 gerileyecek.
ETS grubuna göre Rusya, BDT etkilenmediği sürece 2012’de Türkiye turizm sektöründe krize girmeyecek.
TUIK’in anketine göre yıllık brüt kazanç sıralamasında 44.343 tl ile finans ve sigorta çalışanları ilk sırada yer alıyor. Sıralamayı enerji, bilgi ve iletişim sektörleri takip ediyor.
World Wide Fund verilerine göre bir adet jean pantolon üretimi için kullanılan bir kilogram pamuk lifi 20 bin litre su kullanımına neden olabiliyor. Ekilebilir toprakların % 2,5 ini temsil eden pamuk üretimi, küresel böcek ilacı üretiminin % 24’ünü tüketiyor. Levi’s, Adidas, Gap vb. markaların oluşturduğu BCI (Better Cotton Initiative) girişimi ise 2013 yılına kadar dünya pamuk üretiminin % 15’ini gerçekleştirmeyi planlıyor.
Strategy Economics’e göre 2012 yılında Avrupa’da Polonya ekonomisi ön plana çıkarken, Yaz Olimpiyatları nedeniyle İngiltere ekonomisinde de canlanma görülecek.
Kriz korkusuyla stok tutmak istemeyen şirketler, zamanında ve yeterince ürün temin etmek stratejisiyle dönük çalışmaya başlayınca, lojistik sektöründe iş hacmi yükselmeye başladı.
PwC’nin 78 ülkede yaptığı “Küresel Ekonomik Suçlar Araştırması”na göre dünyada ekonomik suçlar artmaya devam ederken, bu suçların dörtte birinin teknoloji kullanılarak işlendiği ortaya çıktı.
Avrupa’da borç krizi nedeniyle bankalar kredi vermeye yanaşmayınca gemicilik sektöründe alarm zilleri çalmaya başladı. Petrol taşıyan büyük gemilerin fiyatı 4 ay içinde %30 değer kaybetti.
Sabancı Holding’e göre 2012 yılında daha çok özkaynakla iş yapılmalı, daha verimli ve karlı projelere odaklanmalı ve risk yönetimine dikkat edilmeli.
Not: Bu çalışmadaki bilgiler ve öngörüler, yerli ve yabancı ekonomi-haber gazete ve dergilerden özetlenerek derlenmiştir. Bu konularda detay bilgi isteyen okuyucuların ayrıca bizimle temasa geçmelerini rica ederiz.
Derleyen: Memet Özkan - www.danismend.com
|