İŞ DÜNYASINI NELER BEKLİYOR ?


2007 yılından bu yana periyodik olarak yayınladığımız İŞ DÜNYASINI NELER BEKLİYOR ? adlı raporumuzda, küresel bazda hangi konularda, hangi coğrafyalarda, hangi sektörlerde, hangi mesleklerde yakın gelecekte nelerin olması bekleniyor, yakın geleceğe nasıl hazırlanmalıyız, nelerden kaçınmalıyız vb. konular hakkında özet bilgiler verilmektedir.


Her kademeden yöneticilerin, girişimcilerin ve iş insanlarının, akademisyenlerin, danışmanların ve araştırmacıların işine yarayabileceğini düşündüğümüz bu raporu, yerli ve yabancı basını, haber ajanslarını, yerel ve küresel şirketlerin, Sanayi ve Ticaret Odaları’nın, Bakanlık’ların ve iş dünyası sivil toplum kuruluşlarının yayınladıkları araştırma ve inceleme raporlarını kesintisiz ve detaylı bir şekilde tarayarak oluşturuyoruz.


Araştırma raporlarımızdan, proje hibe desteklerinden, eğitim duyurularımızdan ve kurumsal haberlerimizden haberdar olmak isteyen okurlarımızın ozkandanismanlik@gmail.com   adresine boş bir e-posta göndermeleri yeterlidir.


Çalışmalarınızda destek olması dileğiyle bilgilerinize sunarız

 

İŞ DÜNYASINI NELER BEKLİYOR ? SAYI 40 (ARALIK 2022)

 

2050’De 80 Milyon ton güneş paneli atığı oluşacak.

Merkezi Norveç’te bulunan bağımsız bir araştırma şirketi Rystad Energy’ye göre ise geri dönüştürülmüş fotovoltaik (PV) güneş panellerinden elde edilen malzemelerin değeri bu yıl 170 milyon dolara ulaştı. 2030’da ise bu oranın 2.7 milyar doları aşması; 2050 yılına kadar ise 80 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.(GERİ DÖNÜŞÜM EKONOMİSİ)

 

Bilim insanları küresel karbondioksit emisyonlarının yeniden yükselişe geçtiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler COP27 İklim Zirvesi’nde yayınlanan Küresel Karbon Bütçesi Raporu, hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların gelecek yıllarda Dünya’nın ortalama sıcaklığını artıracak emisyonları azaltmak için verdikleri sözler ile emisyonların artmaya devam etmesine neden olan bugünkü eylemleri arasındaki farkı açıkça ortaya koydu.(TİCARET BAKANLIĞI)

 

İklim değişikliği nedeniyle 2050′ye kadar dünyadaki birçok buzuldan eser kalmayacak.

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) “Dünya Mirası Buzullar” adlı bir rapor yayımladı. Raporda, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 50 alanda 18 bin 600 buzul olduğu, bunların üçte birinin 30 yıl içinde kaçınılmaz biçimde yok olacağı ifade edildi.(EURONEWS)

 

Dev yosun tarlaları küresel ısınmayı yavaşlatabilir mi?

İngiliz işadamı John Auckland’ın Seafields projesi sadece atmosferdeki karbonu okyanus tabanına göndermeyi hedeflemiyor, aynı zamanda bu faaliyetle elde edeceği karbon kredisini diğer şirketlere satarak para kazanmayı da amaçlıyor. Bu devridaim sisteminin ilk deneyleri 2023’te başlayacak.(BBC)

 

Dünya Bankası’ndan iklim finansmanına 31,7 milyar dolarlık rekor kaynak.

Bankadan yapılan açıklamada, grubun ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmasına ve iklim değişikliğinin artan etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmaya odaklandığı kaydedildi.(BLOOMBERGHT)

 

Yeni Rapor: Hava kirliliği ile iklim değişikliği birbirini tetikliyor.

TSKB Ekonomik Araştırmalar’ın hazırladığı “Hayat Bir Nefes Derinden” başlıklı rapor hava kirliliği ve iklim değişikliğinin birbirini tetikleyici ve bağlantılı iki farklı unsur olduğunu somut verilerle ortaya koyuyor.(EKO IQ)

 

UNEP: Doğanın 2025’e kadar yılda 384 milyar dolara ihtiyacı var.

BM Çevre Programı (UNEP), dünya ekosistemlerini korumaya ve daha iyi yönetmeye yönelik yatırımların, iklim değişikliği tehditlerine ve doğal kaynakların kaybına karşı korunmak için 2025 yılına kadar mevcut seviyelerin iki katından fazlasına, yılda 384 milyar dolara ulaşması gerektiğini duyurdu.(İKLİM HABER)

 

Küresel ısınma yeni hayvan türleri ortaya çıkardı.

En büyük değişiklik ise buzların erimesinden dolayı yeni sıcak havaya adapte olmaya çalışan Arktik bölgesi hayvanlarında görüldü. Buralarda kutup ayısı ile boz ayının birleşimden oluşan “brolar ayı” adlı bir tür oluştu. Benzer değişiklikler balinalarda, fok balıklarında ve kurtlarda ve daha bir çok hayvanda yaşandı.(NTV)

 

Bilim dünyasından buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç.

Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırması’ndaki (GEUS) bilim adamlarına göre, Grönland buz tabakası mevcut hacminin yüzde 3,3′ünü veya 110 katrilyon ton buzu “kaçınılmaz olarak” kaybedecek.(TRT HABER)

 

İklim krizi ağaçları tehdit ediyor.

İklim krizinin etkisiyle artan sıcaklık ve düşen nem oranları binden fazla ağaç türünü tehdit ediyor. İngiltere merkezli Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, risk altındaki ağaçlar arasında şehirlerde sıklıkla gördüğümüz meşe, akçaağaç, kavak, karaağaç, çam ve kestane gibi türler var.(TRT HABER)

 

“Kereste şehirler” 2100 yılına kadar 100 milyar ton emisyon tasarrufu sağlayabilir.

Potsdam İklim Etkisi Enstitüsü’nün (PIK) raporuna göre, böyle bir değişim için gereken inşaat uygulamalarının elden geçirilmesi 149 milyon hektara kadar yeni kereste ekimi ve korunmasız doğal ormanlardan elde edilen hasatta artış gerektirecek.  (TRT HABER)

 

Kutuplar tekrar dondurulabilir mi?

Amerikan Yale Üniversitesi’ndeki bilim insanlarına göre, kuzey ve güney kutuplarında buzul kütlelerinin korunması ile eriyen buzul kütlesinin yeniden dondurulması iklim krizini yönetmede etkili olabilir.(TRT HABER)

 

Rapor: Gelişmekte olan ülkelerin 2 trilyon dolar iklim finansmanına ihtiyacı olacak.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP27’de sunulan, Britanya ve Mısır hükümetlerinin desteğiyle hazırlanan rapora göre yoksul ülkelerin fosil yakıtlardan ayrılıp yenilenebilir enerjiye geçmesi ve aşırı hava olaylarının etkileriyle başa çıkabilmek için nakite ihtiyacı olacak.(T24)

 

COP27’de yeni iklim fonları duyuruldu.

Avusturya 50 milyon dolar, Yeni Zelanda ise 20 milyon dolarlık bir fon sağlayacak. 2 milyon sterlinlik bir taahhütte bulunan İskoçya, buna ek olarak COP27’de 5 milyon sterlinlik bir bütçe daha ayırdığını duyurdu.(İSO YEŞİL BLOG)

 

Suyla ilgili afetler küresel ekonomiye 5,6 trilyon dolara mal olabilir.

Avustralya merkezli mühendislik ve çevre danışmanlık firması GHD, su riskinin ekonomisine ilişkin “Aquanomics” başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, sel, kuraklık ve fırtınalardan kaynaklanan su riski nedeniyle küresel ekonomide 2022 ile 2050 yılları arasında 5,6 trilyon doların kaybedilebileceği aktarıldı.(BLOOMBERGHT)

 

“Küresel ekonomiye yön verecek 10 trend.

The Economist dergisinin araştırma birimi Economist Intelligence, 2023 yılına ilişkin temel eğilim ve beklentileri mercek altına aldığı “The World Ahead 2023” özel sayısında, küresel ekonomiye yön verecek önemli trendleri ve sektörel beklentileri analiz etti: Elektrikli araç satışlarında %25 artış bekleniyor. Savaş bütçeleri artacak, reel bazda düşecek. Asya’nın talebiyle enerji krizi derinleşecek.

 

Açlık krizi derinleşecek ama fiyatlar düşecek.

Yatırımlarda 14 yılın en zayıf artışı. Şirketlerin IT harcamaları %6 artacak. Streaming pahalandıkça kullanıcı kaybedecek. Finansal istikrar büyük bir sınav verecek. Metal fiyatları %7 düşecek. Enflasyon, perakendeyi yavaşlatacak. Gayrimenkul: Fiyatların düştüğü pazarlar olacak. İntikam turizmine rağmen 2019’u yakalayamayacak. (BANKA VİTRİNİ)”

 

Küresel moda endüstrisinin 2023 yılında enflasyon ve jeopolitik gelişmelerin etkisinde zor bir yıl geçirmesi bekleniyor.

Danışmanlık şirketi McKinsey, son yayınladığı moda endüstrisinin 2023 görünümüne ilişkin raporunda, gelecek yıl enflasyonun, savaşın ve enerji krizinin sektör üzerinde olumsuz etki yaratacağı belirtildi. (BIG PARA)

 

Ekonomi dünyasının ünlü isminden ‘dünya tarihinin en büyük balonu’ uyarısı.

ABD’li girişimci. iş insanı ve yazar Robert Kiyosaki, yatırımcıları kağıt varlıklarını terk etmeye ve fiziki altın almayı düşünmeye çağırdı.(SPUTNIK NEWS)

 

Teknoloji gurusu Chang: Küreselleşme ölmek üzere.

Tayvan merkezli teknoloji devi TMSC’nin kurucusu Morris Chang, iş dünyasında uluslararası anlamda yakın işbirliği süreçlerinin geri gelmesinin pek mümkün olmadığını belirterek ‘küreselleşmenin ölmek üzere olduğunu’ söyledi.(SPUTNIK NEWS)

 

IMF ve DTÖ, küreselleşmeden geri dönüşün negatif etkileri konusunda uyardı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve DTÖ Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala, küreselleşmeden vazgeçmek yerine tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye yönelik akıllı adımlar atılmasını istediler.(T24)

 

Uluslararası Finans Enstitüsü: Küresel büyüme, son 13 yılın en düşük seviyesine gerileyecek.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dünya ekonomisinin 2009’da olduğu kadar zayıf bir yıl geçireceğini, küresel büyümenin 2023’te yüzde 1.2’ye gerileyeceğini tahmin etti.(T24)

 

Altın istemi gelecek yıl yüksek enflasyondan yararlanmaya devam edecek.

Yerküre Altın Konseyi’nin (YAK) son “Altın Görünümü” raporunda, enflasyon ile merkez bankası müdahalesi arasındaki etkileşimin gelecek yıl altının görünümünü belirlemede kilit rol oynayacağı belirtiliyor.(TİCARET BAKANLIĞI)

 

Saxo Bank’ın 2023 için 10 tahmini

1. Milyarlarca dolarlık koalisyon, enerji için trilyon dolarlık bir plan olan yeni bir “Manhattan Projesi” yaratır. 2. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron istifa eder. 3. Altın, merkez bankalarının enflasyonu kontrol edememesinin ardından 3.000 dolara yükselir. 4. Avrupa Birliği kendi silahlı kuvvetlerini kurar. 5. Bir ülke, 2030 yılına kadar tüm et üretimini yasaklamayı kabul eder. 6. İngiltere Brexit’e karşı referanduma gider. 7. Resmi enflasyonu sınırlamak için yaygın fiyat kontrolleri. 8. OPEC+ ve “Çindistan”, IMF’den ayrılarak yeni rezerv varlıklarla anlaşma yapmayı kabul eder. 9. Japonya, mali sistemini elden geçirirken dolar/yen 200 dolarda sabitlenir. 10. Vergi cenneti yasağı özel sermayeyi yok eder. (TR INVESTING)

 

Allianz: 2023’te küresel iflaslar yüzde 19 artacak.

Allianz Trade’in Küresel İflaslar Raporu’na göre, küresel çapta ticari iflaslarda 2022′de yüzde 10, 2023′te ise yüzde 19 artış öngörüldü. Raporda, İngiltere’de 42 bin, Fransa’da 18 bin 700 ve Almanya’da 28 bin 400 şirketin batma riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmin edildi. (BLOOMBERGHT)

 

Goldman Sachs analizi: Altın, uzun vadede bitcoinden daha iyi.

Altın fiyatının daha sıkı finansal şartlar tarafından etkilenmesinin daha az olası olduğunu belirten Goldman Sachs, Bitcoin’in hala spekülatif olarak kullanıldığı değerlendirildiğinde “altının faydalı bir portföy çeşitlendirici” olduğu anlamına geldiğini savundu.(CUMHURİYET)

 

IMF’den 2026’ya kadar 4 trilyon dolarlık küresel ekonomik kayıp beklentisi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomik büyüme tahmininin gelecek yıl için düşürüleceğini belirterek, resesyon risklerinin arttığını söyledi. Georgieva, genel olarak 2026’ya kadar yaklaşık 4 trilyon dolarlık bir küresel ekonomik kayıp beklediklerini söyledi.(DİKEN)

 

AXA, 2022 yılı Gelecek Riskleri Raporu’nu yayınladı.

AXA’nın bu yılki Gelecek Riskleri Raporu’nda öne çıkan veriler ise şu şekilde: Kırılganlaşan ve güvenleri azalan insanların riskten kaçınma eğilimi artıyor. Uzmanlar kamu-özel iş birliğinin gerekliliğine dikkat çekiyor. Gençler, çevresel riskler konusunda önceki kuşaklara göre daha endişeli. İklim değişikliği farklı coğrafyalardaki uzmanlar tarafından en önemli risk faktörü olarak görülüyor. Enerji riskleri en çok Avrupa’da kaygı yaratıyor. Jeopolitik istikrarsızlık siber güvenlik risklerine dair kaygıları artırıyor. (DÜNYA)

 

BlackRock CEO’su: Hissedar demokrasisi çağı yaklaşıyor.

Dev varlık yöneticisi BlackRock’ın CEO’su hissedarların kurumsal yönetimde daha fazla söz sahibi olduğu bir dönemin yaklaşmakta olduğunu söyledi.(FİNANS GÜNDEM)

 

Gelecek 50 yılda dünya ekonomisini neler bekliyor?

Dünya ekonomisinin geçmiş ve bugünkü verilerinden hareket ederek gelecek 50 yılını öngörmeye çalışan Goldman Sachs ekonomistleri, ilginç sonuçlara ulaşıyor: Küresel büyüme gelecek 10 yılda yüzde 3’ün altında kalacak. Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Almanya dolar bazında en büyük ekonomiler sıralamasında başı çekecek.Dolar güç kaybediyor, gelir eşitsizliği azalıyor. Ekonomik korumacılık ve iklim değişikliği riskleri mevcut. (FİNANS GÜNDEM)

 

IMF: Küresel kamu borcu yüksek kalacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl Kovid-19 salgını öncesine göre 7,5 puan artarak yüzde 91′i bulmasının beklendiğini bildirdi.(FİNANS GÜNDEM)

 

Küresel borç riski rekor seviyeye ulaştı!

Standard & Poor’s yayınladığı bir raporda, dünyadaki borç risklerinin 2008′deki küresel mali kriz öncesi dönemdeki seviyelerinden çok daha yüksek seviyelere ulaştığına işaret etti.(FİNANS GÜNDEM)

 

Küresel emeklilik ve varlık fonlarının stagflasyon korkusu.

Düşünce kuruluşu OMFIF tarafından yapılan araştırma, küresel emeklilik ve varlık fonlarının yöneticilerinin gelecek 12-24 aylık dönemde ekonomide yavaşlama ile yüksek enflasyonun bir arada olmasından endişe ettiklerini ortaya koydu.(FİNANS GÜNDEM)

 

Dünya Bankası: Aşırı yoksulluğun 2030′a kadar sona ermesi olası değil.

Banka, Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu’nun 2022 sayısını yayımladı.Raporda, gelecek 10 yılda tarihe meydan okuyan ekonomik büyüme oranlarının olmaması halinde dünyanın 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşmasının pek olası görünmediği aktarıldı.(HABER TÜRK)

 

2023’ü şekillendirecek 10 büyük fikir.

LinkedIn yayınladığı bir analize göre:  Fark yaratacak start-up dalgası ufukta göründü. Muhtemel bir küresel durgunluk 2008’dekine benzemeyecek. Yapay zeka birden fazla “duyu” kazanacak. Dünya genelinde birçok şehir kitle turizmini sınırlayacak: Türkiye hariç. Kripto, en büyük engeliyle yüzleşecek. Moda markaları ikinci el pazarına girecek. Hibrit çalışma kalıcı olacak. Risk sermayedarları unicornlar yerine iş atları aramaya başlayacak. Zamanlama önem kazanacak. (MARKETING TÜRKİYE)

 

Yeni elektrik kaynağı keşfedildi.

Gün geldikçe artan elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, İsveç’teki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden bilim adamları, nanomühendislik kullanarak ağacın içinde oluşan biyoelektriği toplamayı başardı. (STARTUP TEKNOLOJİ)

 

Petrol endüstrisi uzun vadeli düşüş trendinde.

Bloomberg’in aktardığı habere göre dünyanın en önemli petrol üreticilerinden olan BAE’nin Enerji Bakanı, petrol endüstrisinin “açık bir şekilde” uzun vadeli bir düşüş trendinde olduğunu söyledi.  (T24)

 

Dünya Bankası, enerji fiyatlarının 2023′te yüzde 11.2 düşmesinin beklendiğini bildirdi.

Dünya Bankası raporunda enerji fiyatlarının bu yıl yüzde 59.1 artacağı; 2023′te yaşanacak yüzde 11.2′lik düşüşe rağmen enerji fiyatlarının son 5 yıldaki ortalamanın yüzde 75 üzerinde olacağı belirtildi.(T24)

 

OPEC: Küresel petrol talebi 2045′te günlük 109,8 milyon varile ulaşacak.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) “2022 Dünya Petrol Görünümü” raporuna göre, küresel petrol talebinin 2045′te 2021′e göre günlük 13 milyon varil artışla 109,8 milyon varile ulaşması öngörülüyor.(T24)

 

Rapor: 2026′ya kadar uzun vadeli LNG kontratlarının hepsi satıldı.

Japonya Ticaret Bakanlığı’nın raporuna göre, 2026′ya kadar uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kontratlarının hepsi satıldı. Uzun vadeli kontratlar, güvenilir tedarik ve istikrarlı fiyat sağladığı için önem taşıyor. (T24)

 

Yenilenebilir enerji, 2025′e kadar en büyük elektrik üretim kaynağı olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) raporuna göre yenilebilir enerji, 2025 yılına kadar en büyük elektrik üretim kaynağı olacak. Önümüzdeki beş yıl içerisinde güneş enerjisinin, kömürü geçmesi bekleniyor.(T24)

 

Uzaydaki güneş çiftlikleri, Dünya’nın enerji ihtiyacını karşılayabilir mi?

Uzay Enerjisi Girişimi’nin (SEI) eş başkanı Martin Soltau’ya göre 2035′e kadar bu projeyi hayata geçirmek mümkün. SEI, Dünya yörüngesine çok sayıda dev uydular yerleştirilmesini öngören Cassopeia adlı bir proje üzerinde çalışıyor. Uydular, yörüngeye yerleştirildikten sonra güneş enerjisini toplayıp yeryüzüne gönderecek.(T24)

 

Kömüre dönüş, enerji sektörü salınımlarını rekor düzeye yükseltmekle tehdit ediyor.

İklim araştırmaları konusundaki düşünce kuruluşu Ember,  yayınladığı bir raporunda, elektrik üretiminden kaynaklanan fosil yakıt kullanımındaki artışın, içinde bulunduğumuz yılın ilk sekiz ayında karbon salınımlarını %1,7 oranında ya da diğer deyişle 133 milyon ton artırdığını belirtti. (TİCARET BAKANLIĞI)

 

Enerji krizi: 21. yüzyılda ekonomiye hangi madenler damga vuracak?

Uzmanlara göre petrol, doğalgaz ve kömür ihracatına saplanıp kalan ülkelerin rekabet gücü azalabilir. Küresel enerji dönüşümü için uzmanların kritik olduğunu söylediği 17 mineral var. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre (IEA) bu mineraller; lityum, nikel, kobalt, bakır, grafit ve nadir toprak elementleri.(BBC)

 

EY: Yenilenebilir enerji pazarı tüm dünyada hız kazandı.

EY’ın 60. kez gerçekleştirdiği Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) araştırmasına göre, son dönemde tüm dünyada devletler yenilenebilir enerji programlarına hız veriyor. Araştırmanın ilk üç sırasında ABD, Çin ve Almanya yer alıyor.(DÜNYA)

 

20 yıl içerisinde sıfır emisyonlu araçların sayısı 750 milyonu aşacak.

BNEF tarafından yayımlanan rapora göre, sıfır emisyonlu araçların satışı geçen yıl tüm pazarlarda ve araç segmentlerinde arttı. Raporda ivmenin giderek artacağı ve sıfır emisyonlu araç satışlarının 2040’a kadar 781 milyon adede ulaşacağı öngörülüyor. (İSO YEŞİL BLOG)

 

Fosil yakıt lobicilerinin sayısında dikkat çeken artış.

Global Witness ve Birleşmiş Milletler (BM) ortaklığında hazırlanan raporda, COP27’de petrol ve gaz endüstrilerinden toplam 636 lobicinin zirveye katılmak için kayıt olduğu belirtildi. (İSO YEŞİL BLOG)

 

Hidrojen Vadileri giderek yaygınlaşıyor.

“Küreselleşmeye Doğru: Hidrojen Vadileri’nin Güncel Durumu ve Hidrojen Ekonomisindeki Yeri” raporu, Hidrojen Vadileri’nin giderek artan sayıda proje ve açıklanan projelerin geniş kapsamları açısından önümüzdeki on yıl içerisinde önemli ölçüde gelişeceğini gösteriyor.(İSO YEŞİL BLOG)

 

IPIFF’den böcek üretiminin önemine vurgu.

IPIFF tarafından düzenlenen ‘Avrupa Gıda Sistemlerini Şekillendirmek’ başlıklı konferansında, AB Tarladan Sofraya hedeflerinin gerçekleştirilmesini desteklemek için böcek endüstrisinin stratejik önemi vurgulandı.(FEEDPLANET  MAGAZINE)

 

Küresel gıda ithalat faturası rekor kıracak.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, küresel gıda ithalatı faturası bu yıl 1,94 trilyon dolarla yeni bir rekor kıracak. Gıda ithalat faturasındaki yükselişin arkasında ithal enerji ve gübre maliyetlerindeki artışın olduğunu belirten FAO, “Dünya tarımsal üretim ve gıda güvenliği üzerindeki olumsuz yansımaların 2023′e kadar uzaması muhtemel.” uyarısında bulundu.(MILLER MAGAZINE)

 

BM’den uyarı: İhracat yarı yarıya düşecek, gıda ve enerji fiyatları artacak.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansında (UNCTAD) yayımlanan  rapora göre, ihracatın yarı yarıya düşeceği ve gıda ile enerji fiyatlarının artacağı öngörüldü.(SPUTNIK NEWS)

 

Nükleer deniz suyu arıtma tesisleri su kıtlığına çözüm olabilir mi?

Bu tesisler, fazla miktarda deniz suyunun yüksek basınçta membranlar üzerinden pompalanmasını içeriyor ve bu son derece enerji yoğun bir işlem olduğu için içme suyu üretmenin en pahalı yollarından biri olarak görülüyor. Tuzdan arındırma sistemleriyle donatılmış gemiler kullanmak radikal bir çözüm olabilir. (BBC)

 

DSÖ’den şekerli içecekler için ‘vergilendirme’ çağrısı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelere, hayat kurtarmak adına şekerle tatlandırılmış içecekleri vergilendirme ya da mevcut vergileri artırma çağrısında bulundu. (CUMHURİYET)

 

Tarımsal dron pazarı 1 milyar dolar hacme ulaşacak.

Arazi koşulları ve zaman fark etmeksizin ilaçlama, gübreleme ve tohumlama imkânı sunan tarım dronlarının kullanımı hem dünyada, hem de Türkiye’de her geçen gün daha da artıyor. Global tarımsal dron pazarının 2024 yılına kadar 1 milyar dolar olacağı öngörülüyor.(DÜNYA)

 

Yeni Rapor: Akdeniz ve Karadeniz’deki Balıkçılık Kaynakları Önemli Baskı Altında.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) bağlı Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Akdeniz ve Karadeniz’de aşırı avlanma son 10 yılda önemli ölçüde azaldı, ancak çoğu ticari türün aşırı avcılığı sürdürülebilir olmaktan çok uzak.(EKO IQ)

 

Gıdanın ayak izi: Hangi yiyecek çevreyi ne kadar etkiliyor?

Bilim insanları küresel gıda üretiminin çevre üzerinde yarattığı etkileri inceledi. Sonuçlara göre tavuk bazı deniz ürünlerinden daha çevre dostu. Elde edilen sonuçlar arasında küresel gıda üretiminden kaynaklanan çevresel baskının yaklaşık yarısının sadece 5 ülkeden kaynaklanıyor olması da var.(GIDA HATTI)

 

Artan karbondioksit bitkilerin besin değerini düşürüyor.

Yapılan değerlendirmelere göre 21′inci yüzyılın sonunda atmosferde bulunması beklenen karbondioksit düzeyleri birçok bitkide azot miktarını azaltarak bitkisel ürünlerin protein içeriğini düşürecek. Özellikle buğday ve pirinç gibi temel bitkisel ürünlerde bu düşüş küresel gıda kalitesi ve gıda güvencesi adına büyük sorun teşkil edecek.(GIDA HATTI)

 

Küçük balıklar yetersiz beslenmeye küresel çözüm sunuyor.

Ringa, sardalye, hamsi gibi küçük balıklar, dengesiz ve yetersiz beslenmenin sıkça görüldüğü birçok düşük ve orta gelirli ülkenin karasularında bol miktarda bulunuyor. Bilim insanları bu balıkların beslenme sorunlarına karşı mücadelede kullanılabileceğini düşünüyor.(GIDA HATTI)

 

Plastik yiyen süper solucanlar geri dönüşüm için umut olabilir mi?

Queensland Üniversitesi’nden bilim insanları araştırma kapsamında üç farklı tür solucana üç hafta boyunca farkı bir beslenme rejimi uyguladılar ve polistirenle beslenen türün kilo aldığı gözlendi. Araştırma ekibi, süper solucanın bağırsağındaki enzimler sayesinde polistiren ve stiren hammaddelerini sindirebildiğini gördü.(HERKESE BİLİM TEKNOLOJİ)

 

Mahsul verimi yüzyılın sonunda yüzde 50 düşebilir.

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu Bölge Direktörü Dina Saleh, kırsal kesimdeki yoksul insanlara destek olunmadığı takdirde, mahsul veriminin yüzyılın sonuna kadar yüzde 50 oranında azalabileceğini belirtti. (İSO YEŞİL BLOG)

 

Resesyon endişeleri arttıkça teknoloji şirketlerinde işten çıkarma dalgası genişliyor.

Telekom, elektronik ve yazılım geliştirme alanlarındaki şirketler tarafından açıklanan veya onaylanan işten çıkarmaların kaydını tutan bir danışmanlık şirketi olan Challenger, Gray & Christmas’ın raporuna göre, ABD’de işten çıkarma duyuruları, kasım ayında bir yıl öncesine kıyasla 5 kattan daha fazla oldu. Özellikle kripto para piyasasının gerilemesinden bu yana dijital şirketlerin personel sayısında düşüş yaşanması dikkati çekiyor.(T24)

 

İK, 2023’te nelere odaklanacak?

Gartner, İK liderlerinin bu günlerde değişimi daha iyi yönetmelerine ve liderlik yapmalarına yardımcı olmak için dünya genelinde 800′den fazla İK lideriyle bir anket gerçekleştirdi ve 2023 yılında İK için en önemli 5 önceliği belirledi: Lider ve yönetici etkinliği. Organizasyonel tasarım ve değişim yönetimi. Çalışan deneyimi. İşe Alım. İşin geleceği.(DÜNYA)

 

En çok aranan yetenek kodlama bilgisi.

KPMG’nin teknolojinin vergi dünyasına etkisini masaya yatırdığı yeni bir araştırmasına göre c-seviye üst yöneticiler, vergi uzmanlarında muhasebe bilgisini hala temel bir yetkinlik kriteri olarak görse de en çok kodlama bilgisi olan yeteneklere ihtiyaç duyuyor. (GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

“Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Raporu” yayınlandı.

Endeavor Türkiye ile Melon’ın ortak yürüttüğü Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu, dördüncü defa yayınlandı.Rapora göre katılımcıların tamamı 2022 yılında ek zamlar uygularken, daha önce yılda bir kez maaşlarını gözden geçiren şirketler, artık yılda en az iki gözden geçiriyorlar. Bir önceki yıl araştırmasında şirketlerin yaklaşık yarısı maaş zamlarını yılda bir kez değerlendirdiğini belirtirken, mevcut durumda, şirketlerin %76’sı yılda iki veya daha fazla kez maaş artışlarını gözden geçiriyorlar.(TEKNO TALK)

 

Faiz artışlarıyla birlikte işsizlik artacak.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) New York Bölge Başkanı John Williams, faiz artışlarıyla birlikte işsizliğin 2023′te yüzde 5′e kadar yükselebileceğini söyledi.(FİNANS GÜNDEM)

 

ILO: İşsizlik ve eşitsizlik daha da artacak!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından açıklanan “İş Dünyası” 10’uncu izleme raporunda, küresel iş piyasasının COVID-19 kaynaklı krizler, iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle baskı altında olduğu belirtilerek, işsizlik ve eşitsizliğin artacağı uyarısında bulunuldu.(PARA ANALİZ)

 

Yeşil inşaat teknolojilerine yatırım artıyor.

Risk sermayesi şirketi A/O PropTech tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, yeşil inşaat teknolojilerine yapılan küresel yatırım 2022 yılında 2,2 milyar dolar tutarına ulaştı.(DÜNYA)

 

Hava yolu sektörünün 2023′te kara geçmesi öngörülüyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava yolu sektörünün, Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana ilk kez 2023′te kara geçeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.(EURONEWS)

 

Konut fiyatları dünya genelinde yüzde 10 düşebilir.

Dünya gazetesinin Financial Times’tan aktardığı habere göre, konut fiyatlarında yaşanacak düşüş küresel büyümeden yüzde 0.8 azaltabilir. Uluslararası Para Fonu, küresel konut piyasasını zor günlerin beklediğini söylüyor.(T24)

 

The Economist: Küresel bir konut krizi geliyor.

The Economist,  küresel bir ev fiyatları krizinin geldiğini, bu krizin finansal sistemi çökertmese de mali durumu mahvolmuş bir grup insan bırakacağını ve siyasi bir fırtına başlatacağını belirtti.(T24)

 

Elektrikli araçlar ile fosil yakıtlı araçların üretim maliyetlerinin 2025 yılında eşitlenmesi bekleniyor.

Elektrikli Formula yarışları takımı Envision Racing’in başkanı Sylvain Filippi, fosil yakıtlı klasik otomobiller ile elektrikli otomobillerin üretim maliyetlerinin 2025 veya 2026 yılında eşitleneceğini söyledi.  (TİCARET BAKANLIĞI)

 

Küresel otomotiv sektörü 2030 yılına kadar 1,2 trilyon dolar yatırım hedefliyor.

Reuters haber ajansı tarafından kamuya açık kaynaklardan derlenen verilere ve firmalarca açıklanan raporlardan elde edilen görüşlere göre, küresel otomotiv firmalarının en büyüklerinin hammadde ve batarya teknolojileri de dahil olmak üzere, elektrikli araç üretimi için 2030 yılına kadar toplamda yaklaşık 1,2 trilyon dolar tutarında bir yatırım planladıkları gözlemlendi.(TİCARET BAKANLIĞI)

 

Pinterest’in 2023 trend öngörüleri.

Pinterest, arama trendlerini baz alarak hazırladığı ve farklı kategorilerden trend öngörülerini içeren Pinterest Predicts 2023 çalışmasını yayınladı: İnce detaylar, renkli saçlar ve mikro makyaj. Okyanus bazlı beslenme trendinin yükselişi. Mantarlar mutfaktan çıkarak salona yerleşiyor. (BIGUMIGU)

 

Dünyada demokratik ülke sayısı azalırken, otoriter yönetimlerin sayısı artıyor.

Göteborg Üniversitesi Demokrasinin Çeşitleri Enstitüsü’nün (V-Dem) hazırladığı rapora göre son 25 yılda dünyada ‘liberal demokrasiler’ yüzde 13 ile en düşük orana geriledi. Dünya nüfusunun yüzde 26’sı “kapalı otoriterlik” ile yönetilirken yüzde 44’ü ise “seçimli otoriterlik” sistemi altında yaşıyor. (EURONEWS)

 

Araştırma: Ekonomik kriz anne karnındaki bebeklerin DNA’sını değiştiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yürütülen bir bilimsel araştırma, 1929-1939 yılları arasındaki Büyük Buhran döneminde doğanların ilerleyen yıllarda hızlı yaşlanmayı tetikleyen epigenetik işaretlere sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırma, ekonomik krizlerin ömür boyu etkilerini vurgulamasıyla önem taşıyor. (MEDYASCOPE)

 

Kutupların erimesiyle kadim virüsler ortaya saçılabilir.

Rusya, Fransa ve Almanya’dan bilim insanlarının yer aldığı ekip, daha önce 30 bin yaşında iki vürüsü canlandırmıştı, bu kez yeni keşfedilen virüslerin en eskisinin yaklaşık 50 bin yaşında olduğunu duyuruldu.(SPUTNIK NEWS)

 

DSÖ’den ‘muhtemel küresel salgınlara karşı mücadele’ için ilk uluslararası anlaşma taslağı.

DSÖ üyesi ülkeler, Kovid-19′un ardından çıkması muhtemel küresel salgınlara karşı dünyayı daha iyi korumak ve ortak mücadele verebilmek üzere planlanan ilk uluslararası anlaşma için taslak hazırlanmasını onayladı.(SPUTNIK NEWS)

 

BM: Gelecek yıl 23 kişiden biri insani yardıma ihtiyaç duyacak.

Birleşmiş Milletler, iklim krizi ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın küresel gıda krizini tırmandıracağı ve 2023 yılında gelindiğinde 23 kişiden birinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı uyarısında bulundu. (T24)

 

Rapor: İlaç devleri düşük gelirlilerin erişimi konusunda yeterince çaba sarfetmiyor.

İlaca Erişim Vakfı (Access to Medicine Foundation) tarafından iki yılda bir yayınlanan rapora göre şirketler gönüllü lisanslama ve üretim tesisleri kurma yöntemleri ile düşük ve orta gelirli ülkelerin ilaçlara erişimini artırmaya çalışıyor fakat bu çabalar sınırlı etkiye sahip oluyor.(EURONEWS)

 

Sperm sayıları azalıyor: Erkek kısırlığı krizi mi kapıda ?

Uluslararası bir ekibin kısa bir süre önce açıkladığı raporda dünya genelinde erkeklerdeki sperm sayısının son 50 yılda yarıdan fazla azalmış olduğu belirtildi. (EURONEWS)

 

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri: Kimyasal saç düzleştiriciler rahim kanserine yol açabilir.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) saçları düzleştiren kimyasal ürünlerle rahim kanseri arasındaki ilişkiyi gösteren yeni bir bilimsel araştırma yayımladı. (DİKEN)

 

DSÖ’den önlem çağrısı: Hareketsizlik kaynaklı hastalıklarda 500 milyon kişi tehlikede.

DSÖ tarafından yayımlanan 2022 Küresel Fiziksel Aktivite raporuna göre hükümetlerin egzersizi teşvik etmek üzere gereken önlemleri almamaları halinde, dünya çapında yaklaşık 500 milyon kişinin 2020 ile 2030 arasında kalp hastalığı, obezite, diyabet veya fiziksel hareketsizlik kaynaklı diğer hastalıklara yakalanabilir.(DİKEN)

 

Bilim insanları yeni pandeminin kaynağını ve tarihini açıkladı: Covid-19′dan daha ölümcül olacak.

Bilim insanları, bir sonraki pandemiye neden olacak virüsün tavuk kümeslerinde ve ördek havuzlarında dolaştığı konusunda uyardı. Gökyüzünden ölü martıların yağdığını ve kuş gribi vakalarının geçen yıla kıyasla iki kat arttığına dikkat çeken araştırmacılar, H5N1 virüsünün insanlarda Covid-19′dan daha ölümcül bir salgına yol açmasının an meselesi olduğunu söyledi. (NTV)

 

Samsung Galaxy Watch verileriyle ilginç bir uyku verimliliği tablosu çıkardı.

Samsung, Galaxy Watch akıllı saatlerinde topladığı, Ar-Ge Merkezi ve Büyük Veri Merkezi tarafından analiz edilen verilerle, Türkiye ve dünyada değişen uyku alışkanlıklarını ortaya çıkardı. ABD, Almanya ve Fransa uyku verimliliğinde en büyük düşüşü yaşarken, Türkiye pandemiden sonra daha geç yatmaya ve uyanmaya başladı.(TEKNO BLOG)

 

Wellness pazarı 7 trilyon dolara koşuyor.

GOOINN Wellness 2022 raporuna göre, kişilerin günlük yaşamlarına sağlıklı yaşam aktivitelerini ve yaşam tarzlarını dahil etmesine olanak sağlayan Wellness ekonomisinin bir endüstri olarak 2020 yılında 4,4 trilyon dolar değerinde bir pazara sahip iken, 2025 yılında yaklaşık 7 trilyon dolar değere ulaşması bekleniyor.(TEKNO TALK)

 

DSÖ: Bulaşıcı olmayan hastalıklar, bulaşıcı olanlardan daha ölümcül.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaşıcı olmayan kanser ve diyabet gibi hastalıkların, bulaşıcı hastalıklara kıyasla daha ölümcül hale geldiğini bildirdi.(TRT HABER)

 

DSÖ: Dünyada 2050′de Alzheimer hastası sayısı 139 milyona çıkabilir.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğunu ve bu sayının 2030′da 78 milyona, 2050′de ise 139 milyona çıkmasını tahmin ediyor.(TRT HABER)

 

Dijital dönüşüm devam ederken güvenlik hala birinci öncelik.

Red Hat, dokuzuncu Global Tech Outlook araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Güvenlik, çeşitli coğrafyalarda ve sektörlerin tamamında bir numaralı BT harcaması olmaya devam ediyor.(EPNEXT)

 

Veriye kaynağında müdahale milyonlarca dolar zarardan koruyor.

MDR (Managed Detection and Response), siber güvenliğin en hızlı büyüyen alanlarından biridir. Gartner, 2025 yılına kadar kuruluşların yüzde 50’sinin MDR hizmetlerini kullanacağını ve pazarın diğer MSS (Managed Security Service) hizmetlerine oranla yaklaşık beş katı büyüdüğünü tahmin ediyor.(EPNEXT)

 

KÜRESEL EKONOMİYE METAVERSE ETKİSİ, 2030’A KADAR 5 TRİLYON DOLARI BULACAK!

Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, 2030 yılına kadar küresel ölçekte 5 trilyon dolarlık bir etki yaratması beklenen metaverse ile ilgili kapsamlı bir rapor yayımladı. İnternet gibi, üzerinde çalışabileceğimiz, yaşayabileceğimiz, bağlantı kurabileceğimiz ve iş birliği yapabileceğimiz bir sonraki platform olan metaverse katlanarak büyüyor.(BUSINESS NEWS TR)

 

FİNTEK SEKTÖRÜ, VERİ ANALİZİ VE YAPAY ZEKÂ İLE BÜYÜYOR!

Mastercard, EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesinde fintek sektörünün gelişimini analiz etmek üzere ‘FinTech’in Geleceği: Akıllı, Ölçeklenebilir, Katılımcı’ adlı bir rapor hazırladı. Rapora göre; dördüncü sanayi devriminin başlangıcı olarak da kabul edilen ‘veri analizi’ ve ‘yapay zeka’ sektörün büyümesinde en önemli rolü üstlenecek.(BUSINESS NEWS TR)

 

2023, sanal gerçekliğin yılı olacak.

Deloitte’un 2023 Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri raporuna göre sanal gerçeklik trendi hızla büyüyor. Pazarın küresel olarak 7 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.(CYBERMAG ONLINE)

 

Kaspersky, 2023’ün tehdit ortamında ICS geçişinin hızlanacağını öngörüyor.

Buna göre, 2023 yılında tarım, lojistik ve ulaştırma gibi reel ekonomi sektörleri, alternatif enerji sektörleri, yüksek teknoloji, ilaç ve tıbbi malzeme üreticilerinin daha fazla siber saldırıya uğraması bekleniyor. (CYBERMAG ONLINE)

 

Kripto madencilik yükselişte.

Kaspersky Uzmanları, Kötü Amaçlı Madencilik Girişimlerinin Sayısında %230′dan Fazla Artış Bildirdi.(CYBERMAG ONLINE)

 

Küresel kuruluşların üçte biri en az 7 güvenlik ihlali yaşadı.

Siber güvenlik alanında önde gelen şirketlerden Trend Micro, dünya genelinde faaliyet gösteren kuruluşların yüzde 32′sinin her geçen gün daha genişleyen saldırı yüzeyini korumak ve profilini çıkarmak için mücadele ettiğini ve son bir yıl içinde müşteri kayıtlarının siber saldırganlar tarafından birden fazla kez ele geçirildiğini ortaya koyan Siber Risk Endeksi raporunu yayınladı.(DÜNYA)

 

Elektrikli araçlar siber saldırıların hedefinde.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan raporlara göre, 2030 yılında yaklaşık 125 milyon elektrikli aracın yollarda olması bekleniyor. Çevresel kirliliğin ve otomotiv sektöründeki gelişimin yükselişiyle birlikte elektrikli araçlara duyulan bu ihtiyaç, aynı zamanda siber güvenlik tartışmalarını da gündeme getiriyor.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Hizmet olarak sunulan siber suçlar yaygınlaşıyor.

Sophos, 2023 yılı Tehdit Raporunu yayınladı. Paranın kokusunu alan siber suçlular yeraltı dünyasındaki siber suç ağlarını hizmet odaklı bir model eşliğinde ticari olarak genişletirken, bir zamanlar yalnızca en gelişmiş saldırılarda kullanılan nadir araçları ve yetenekleri hizmet modeliyle diğer saldırganlara satıyorlar.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Siber suçlar gelişmiş yöntemler ile evrilecek.

FortiGuard Labs küresel tehdit istihbaratı ve araştırma ekibi önümüzdeki 12 ay ve sonrası için siber tehdit ortamı hakkındaki tahminlerini açıkladı. FortiGuard Labs, gelişmiş kalıcı tehdit yöntemleri ile siber suçların evrileceğini öngörüyor.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Banka bilgileri hırsızlığı 2022’de ikiye katlandı.

Kaspersky araştırmacıları, ödeme verilerini çalan Bankacılık Truva Atları yoluyla gerçekleştirilen saldırıların sayısının 2022’de 2021’e kıyasla iki katına çıkarak yaklaşık 20 milyona ulaştığını bildirdi.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

En çok siber saldırıya uğrayan sektör eğitim.

Dünyanın en önde gelen özel tehdit istihbaratı ekiplerinden Cisco Talos, küresel siber tehditleri ve müdahale trendlerini inceleyen son üç aylık raporunu yayımladı. Ağustos – Ekim 2022 dönemini kapsayan rapora göre, fidye yazılımların toplam siber saldırılar içindeki oranı yüzde 40’a ulaştı.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Güvenlik beklentileri arttıkça dijital güven önem kazanıyor.

KPMG’nin 2022 yılı “Siber Güven Öngörüleri” araştırmasına katılanların yüzde 80’den fazlası paydaşların güvenini sağlamak için siber güvenlik ve veri koruma önlemleri geliştirmenin öneminin farkında. (GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Kuruluşlar veriye odaklanmaya devam ediyor.

Bu yıl 14’üncüsü yayınlanan Dünya Kalite Raporu, Kalite Mühendisliği ve Test (QE&T) alanındaki önemli trendleri ve gelişmeleri ele alıyor ve kalite ekiplerinin yeni ilgi alanının sürdürülebilir Bilişim Teknolojileri ve Değer Akışı Yönetimi olduğunu ortaya koyuyor.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Veri olgunluğunun eksikliği başarıyı sınırlıyor.

HPE adına YouGov tarafından yapılan, 19 ülkede çeşitli sektörlerden ve kamu kurumlarından 8 bin 600’den fazla karar vericinin katıldığı anket, ortalama bir kuruluşun veri olgunluk düzeyinin ve verilerden değer yaratma becerisinin 5 üzerinden 2,6 olduğunu ortaya koyuyor.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Deniz tabanındaki internet kabloları, ‘deprem sensörü’ olarak kullanılabilir.

Bilim insanları deniz tabanlarındaki internet kablolarının deprem ve tsunamileri tespit etmek ve iklim değişikliğinin okyanus akıntılarında yarattığı değişikliği anlamak için kullanılabileceğini ortaya çıkardı.(HERKESE BİLİM TEKNOLOJİ)

 

Dijital ürün pasaportlarının kapsamı genişletiliyor.

Avrupa Komisyonu, Avrupa pazarındaki ürünlerin yeniden kullanımını ve geri dönüştürülmesini sağlamak amacıyla ürün bileşenleri hakkında bilgi içeren bir ‘dijital ürün pasaportu’ sistemini, Sürdürülebilir Ürünler için Ekolojik Tasarım Yönetmeliği (Regulation on Ecodesign for Sustainable Products, ESPR) kapsamında hayata geçirmişti. ESPR, şu anda yalnızca elektrikli ve elektronik cihazlar için geçerli olsa da kapsamının tekstilden mobilyaya kadar geniş bir ürün yelpazesine yayılması planlanıyor.(İSO YEŞİL BLOG)

 

O bilgisayar kıyamet için tarih verdi.

1973′te o dönemin en iyi üniversite profesörleri tarafından hayata geçirilen ve kıyamet tahmini yapan süper bilgisayar, Dünya’nın yok oluşu için 2050 yılına işaret etti. Kıyamet tahmini yapan süper bilgisayar, son olarak 2020 yılında Dünya’nın büyük bir iklim krizi ile karşı karşıya kalacağını bilmişti.(SÖZCÜ)

 

2023’te öne çıkacak 5 blockchain mesleği.

Kripto para ve blockchain haber platformu BTCHaber hayatımıza girecek 5 blockchain mesleğini açıkladı.Blockchain Geliştiriciliği.Metaverse Mimarlığı.NFT Tasarımcılığı. Proje Yöneticiliği. Topluluk Yöneticiliği.(PAZARLAMASYON)

 

2023 yılında popüler olacak 5 teknoloji trendi.

Generali Sigorta, 2023 yılında yeni teknoloji olarak öne çıkacak ve günlük hayatta daha fazla yer bulacak trendleri açıkladı.Davranışların interneti (IoB).Quantum Hesaplama. Dağıtılmış Bulut Teknolojisi. Edge Bilişim. 5G ve Gelişmiş Bağlantı.(TEKNO TALK)

 

KPMG’nin 2022 yılı Küresel Teknoloji Raporu yayımlandı.

KPMG’nin küresel teknoloji liderlerinin dijital dönüşümde kaydettikleri ilerlemeyi paylaştığı araştırmasına göre dijital teknolojilerin benimsenmesini zorlaştıran bir numaralı sorun yetenek açığı olarak görülürken çoğu işletmenin 2 yıl içerisinde Web3, metaverse ve kuantum bilişim gibi yeni teknolojileri benimsemesi bekleniyor.(TEKNO TALK)

 

TD SYNNEX Teknoloji Ekosistemi Değerlendirme Raporu Yayınlandı!

TD SYNNEX’in 300 orta ölçekli iş ortağının katılımı ile yapılan ankete göre katılımcıların sadece yüzde 17’si önümüzdeki iki yıl içinde AR/VR çözümleri sunacaklarını söylüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 75’i önümüzdeki üç yıl içinde daha fazla yönetilen hizmet satmayı beklerken yüzde 40’tan fazlası ise 24 ay içinde sürdürülebilirlik ve ÇSY (çevresel, sosyal ve yönetişim) raporlaması sunmayı planlıyor.(TEKNO TALK)

 

Dünyada bir ilk: Yapay zeka CEO olarak atandı.

Çin merkezli bir mobil oyun şirketi NetDragon Websoft, yapay zeka destekli sanal bir insansı robot olan Tang Yu’yu iştiraki Fujian NetDragon Websoft’un CEO’su olarak atadı.(TRT HABER)

 

Google ve Oxford araştırmacıları: Yapay Zeka insanları ortadan kaldırabilir.

Google’ın yan kuruluşlarından yapay zeka firması Deepmind ve Oxford Üniversitesi araştırmacıları, yapay zekanın gelecekte insanları ortadan kaldırabileceği sonucuna vardı.(TRT HABER)

 

Kuantum teknolojisi: Araba dakikalar, telefon saniyeler içinde şarj olacak.

Kore’deki Temel Bilimler Enstitüsü ve İtalya’daki Insubria Üniversitesi’ndeki bilim insanlarından oluşan bir ekip, mikromaser olarak bilinen bir kuantum mekanik sistemi kullanarak bu teknolojiyi gerçekleştirme yolunda atılım yaptı.(TRT HABER)

 

Tesla’nın eski yönetim kurulu üyesi: Petrol ve doğal gazdan teknoloji dünyasına geçişi görüyoruz.

Tesla’nın eski yönetim kurulu üyesi ve yatırım şirketi Westly Group’un kurucusu Steve Westly, dünyanın yeni teknolojiler doğrultusunda büyüdüğünü belirterek, “Güneş ve rüzgar enerjisinin daha da ucuzlayacağı bir geleceğe ilerliyoruz. Petrol ve doğal gaz dünyasından teknoloji dünyasına geçişi görüyoruz” dedi.(TRT HABER)

 

Finans sektörü ve savunma sanayi tehdit altında.

ESET, havacılık ve savunma sanayilerine yönelik saldırılar da dahil olmak üzere Rusya, Kuzey Kore, İran ve Çin bağlantılı tehdit aktörlerinin faaliyetlerinin incelendiği APT Faaliyet Raporu’nu yayınladı. Havacılık ve savunma sanayileri, finans ve kripto para birimi firmaları ve borsaları, Kuzey Kore ile bağlantılı grupların saldırı alanı olmaya devam ediyor.(GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Forbes’a göre 2023′te trend olması beklenen 10 teknoloji.

Yapay zeka her yerde olacak. Metaverse, AR ve VR. Web3’te ilerleme olacak. Dijital dünya ile fiziksel dünya arasında köprü. Nanoteknoloji ve gen düzenleme. Kuantum teknolojileri gelişecek. Yeşil enerji daha da ilerleyecek. Daha insansı robotlar. Otonom sistemler yaygınlaşacak. Sürdürülebilir teknoloji. (CUMHURİYET)

 

Bilim insanları robotlara doğru zamanda gülmeyi öğretmeye çalışıyor.

Frontiers in Robotics and AI’da yayınlanan araştırmanın baş yazarı Kyoto Üniversitesi’nden Dr Koji Inoue, “Konuşma amaçlı yapay zekanın önemli işlevlerinden birinin empati olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bir robotun kullanıcılarla empati kurmasının yollarından birinin onların kahkahalarını paylaşmak olduğuna karar verdik” dedi.(TRT HABER)

 

İklim değişikliği doğal afetlerin maliyetini hızla artırıyor.

Sigortacılar ve risk modelleme uzmanları, yükselen deniz seviyeleri ve kuraklığın sel ve orman yangınlarının sıklığını ve şiddetini artırması nedeniyle iklim değişikliğinin doğal afetlerin maliyetini artırdığını söylüyor.(SİGORTA DÜNYASI)

 

Artan enflasyon EMEA sigortacıları için risk.

S&P Global Ratings (S&P), sermaye piyasası oynaklığı, durgunluk riskleri ve artan enflasyonun EMEA sigortacıları için bir risk oluşturacağını ve yükselen faiz oranlarının yatırım gelirini desteklemesi gerektiğini belirtti.(SİGORTA DÜNYASI)

 

Allianz’dan dikkat çeken denizcilik sigortaları raporu.

Allianz Global Corporate & Specialty ( AGCS ) tarafından hazırlanan bir rapora göre, denizcilik sektöründeki en pahalı sigorta taleplerinin arkasında yangın ve patlama olayları yer alırken, kargo hasarları en sık görülen kayıp nedeni olarak dikkat çekti.(SİGORTA DÜNYASI)

 

Spor sigortası hacmi 2025’te 600 milyar dolara ulaşacak.

Derecelendirme kuruluşu DBRS Morningstar, spor sigortası branşlarının büyümeye devam etmesini ve 2025 yılına kadar gelirlerinin 600 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiğini açıkladı. (SİGORTA DÜNYASI)

 

Siber sigorta pazarı hızla büyüyor.

Swiss Re, küresel siber sigorta pazarının 2025’e kadar 23 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Siber sigorta hacmi 2021’de yaklaşık 10 milyar dolar büyüklüğe ulaşmıştı.(SİGORTA DÜNYASI)

 

Insurtech pazarı 2030’da 152 milyar dolara ulaşacak.

Düşünce kuruluşu View Research, Inc. tarafından yayınlanan veriler insurtech konusundaki artan farkındalığın ve küresel sigorta endüstrisinin 2030 yılına kadar patlayacağı sonucuna varıyor.(SİGORTA DÜNYASI)

 

TikTok, haber kaynağına dönüşüyor.

Pew Research Center tarafından yürütülen bir araştırma, TikTok’u bir haber kaynağı olarak görenlerin sayısının 2020 yılından bu yana üçe katlandığını ortaya koydu. (DIGITAL AGE)

 

Dünyada 2023 girişimcilik trendleri belli oluyor!

Keiretsu Forum’ göre 2023’te data depolama, tekrar kullanılabilen elektronik malzemeler ve sürdürülebilirlik projeleri öne çıkacak.(STARTUP TEKNOLOJİ)

 

IFC; Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’daki girişimleri 225 milyon dolar ile destekleyecek.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’daki başlangıç aşamasındaki girişimleri desteklemek için 225 milyon dolarlık bir girişim sermayesi platformu başlattı.(STARTUP TEKNOLOJİ)

 

Analiz: Türkiye’deki holding veliahtları en riskli dönemde startuplara yöneldi.

Bloomberg ajansı, Türkiye’deki şirket ve holding sahiplerinin veliahtlarının yatırımlar tercihlerini inceledi: Gelenekselden uzaklaşıp startupları ve risk fonlarını tercih ediyorlar.(DİKEN)

 

Girişim ekosistemine yatırım yüzde 19 azaldı.

KPMG Türkiye M&A ve 212 ekipleri tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporuna göre Türkiye’deki girişim ekosistemine yapılan yatırımlar küresel yatırımlardaki düşüşe paralel bir şekilde geriledi. (GLOBAL TECH MAGAZINE)

 

Yeni Araştırma: “Önce Gezegen” diyen tüketiciler sürdürülebilir seçimlere yöneliyor.

EY’ın güncel Geleceğin Tüketici Endeksi araştırmasına göre, “Önce gezegen” diyen tüketiciler için sürdürülebilirlik günlük hayatlarında benimsedikleri bir yaşam biçimi. “Önce toplum” tüketiciler ise sağlıklı bir toplumun sağlıklı bir gezegenle mümkün olduğunun farkında. Üretimi etik değerler gözetilerek gerçekleştirilmiş ürünlere büyük ilgi gösteren bu grubun %56’sı sürdürülebilir ürünler için daha fazla para ödemeye hazır. (EKO IQ)

 

Şirketler için yeni raporlama kuralları açıklandı.

Avrupa Parlamentosu’nda  kabul edilen Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Direktifi (The Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) , şirketlere toplumsal ve çevresel etkilerine ilişkin bilgileri düzenli olarak açıklama zorunluluğu getirerek kamuya hesap verebilir hale getirecek. CSRD ile yeşil aklamanın önüne geçilmesi ve Avrupa Birliği’nin (AB) piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi hedefleniyor.(İSO YEŞİL BLOG)

 

7 maddede 2023′te turizm tüketici eğilim ve öngörüleri.

Merkezi İspanya Palma da (Mallorca) olan otel yatak bankası, Hotelbeds, 2023 yılında turizmdeki ana trendlerin neler olacağına ilişkin yedi maddede topladığı çalışmasını sektör ve kamuoyu ile paylaştı: İntikam Gezileri. Zaman kazandıran teknoloji. Daha kişiselleştirilmiş ve kaliteli hizmet. Otellerde dijitalleşme. Fintech’e Odaklanma. Sürdürülebilir seyahat. İş ile eğlenceyi birleştirme. (TURİZM GAZETESİ)

 

ETC: Yüksek enflasyon tatilcileri düşük bütçeyle ucuz destinasyonları yöneltecek.

Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (Europea Travel Camission-ETC) üç ayda bir yayınladığı ‘Avrupa Turizm Eğilimleri ve Beklentileri’ raporuna göre seyahat endüstrisinin yaz döneminde yaşadığı toparlanma kış döneminde devam etmeyecek, sektörü zor bir kış mevsimi bekliyor.(TURİZM GAZETESİ)

 

Gastronomi turizmi pazarı 2032′ye kadar 4,5 milyar dolara ulaşacak.

Özel ve sendikasyon pazar araştırması sağlayıcılarından biri olan FMI, gastronomi turizmi pazarının 2022′de 977,3 milyar dolar düzeyinde olduğu, 2022’den sonra yıllık ortalama yüzde 16,6 oranında büyüyeceğinin beklendiğini tahmin ediyor.(TURİZM GAZETESİ)

 

NASA: 2030′a geldiğimizde insanlar çoktan Ay’da yaşamaya başlamış olabilir.

İnsanlığı yeniden Ay’a götürecek Artemis 1 programı kapsamında Orion kapsülünü deneme uçuşu için uzaya fırlatan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2030 yılına dek Ay’da yaşayan ve orada çalışan insanlar olacağını duyurdu.(SPUTNIK NEWS)

 

Dünyanın en büyük radyo teleskobunun inşasına başlandı.

Avustralya’daki  teleskop karanlık enerji ve evrenin erken dönem oluşumlarına ışık tutacak.(CUMHURİYET)

 

Dünya dışı yaşam arayışında hedef Satürn’ün Enceladus uydusu.

Dünya dışı yaşam için bilim dünyasının araştırmaları sürerken, dikkatler Satürn’ün uydusu Encaladus’a çevrildi. Bunun nedeni, son yapılan bir araştırmaya göre, Enceladus’ta yaşamın oluşması için gereken materyallerin bolca bulunduğu okyanusların olması.(TRT HABER)

 

Derleyen: Memet Özkan - www.danismend.com


Not: Araştırma raporlarımızdan, proje hibe desteklerinden, eğitim duyurularımızdan ve kurumsal haberlerimizden haberdar olmak isteyen okurlarımızın ozkandanismanlik@gmail.com  adresine boş bir e-posta göndermeleri yeterlidir.


Not:  Bu rapor www.danismend.com tarafından güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık  kaynaklardan elde edilen bilgiler kullanılmak suretiyle, sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde tavsiye veya danışmanlık hizmeti sağlanması olarak yorumlanmamalıdır. Www.danismend.com bu raporda yer alan bilgilerin doğru ve tam olması konusunda herhangi bir şekilde garanti vermemektedir. Www.danismend.com bu raporda yer alan bilgilerde herhangi bir bildirimde bulunmaksızın değişiklik yapma hakkına sahiptir. Bu rapor ve içindeki bilgilerin kullanılması nedeniyle doğrudan veya dolaylı olarak oluşacak zararlardan www.danismend.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Bu konularda detay bilgi  isteyen okuyucuların ayrıca bizimle temasa geçmelerini rica ederiz.