ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKETİ, NE DEĞİLDİR?
Konu hakkında bugüne kadar verdiğimiz çok sayıda eğitimde (sıkıcı olmak riskini bile göze alarak) özellikle tanımlara ve kavramlara odaklandık. Çünkü doğru bir uygulamanın, öncelikle doğru bir tanımlama ile başlaması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu da yetmiyor, bu tanımlamanın taraflarca benimsenmesi de gerekiyor. Çünkü Çalışan Memnuniyet Anketi denince, bir çok kişinin farklı şeyler düşündüğünü – algıladığını bizzat görüyoruz. Bugün biraz değişiklik yapıp, “nedir ?” sorusu yerine “ne değildir ?” sorusunun yanıtının peşine düşelim, farklı açılımlar kazanabilmek umuduyla…
- Bazıları ona sadece “anket” diyorlar, sadece bir “anket” değildir (biz ona proje diyoruz, analiz diyoruz, stratejik bir rekabet aracı diyoruz, ama sadece anket demiyoruz).
- “Canım ne olacak sonuçta bir anket işte, yapıver gitsin..” diyerek ciddi bir çalışma gerektiren ön hazırlık, uygulama ve raporlama süreçlerinin varlığı, ihmal edilmeye değecek bir uygulama değildir.
- Insan Kaynakları departmanının “iş olsun, meşgul görünsün” diyerek yaptığı, yıllık rutin bir uygulama değildir.
- “10 soruda anket nasıl hazırlanır” vb. isimli bilimum neşriyatların okunduktan sonra, bir gecede konuya vakıf uzman olunan bir uygulama değildir.
- Internette bulunan hazır “şablon soruları” bir saatte indirip, üstlerinde üç beş değişiklik yaptıktan sonra, ertesi gün yanıtlamaları için çalışanların önüne koymak değildir.
- Yurtdışı merkez ofiste oturan insan kaynakları koordinatöründen gelen ve ülke farkı gözetmeksizin tüm çalışanların yanıtlamak zorunda kaldıkları “ecnebi sorular” değildir.
- Çalışanların gerçek sorunlarının yanına bile yaklaşamayan, “suya sabuna dokunmayan sorular”la geçiştirilen bir anket uygulaması değildir.
- “Şirketimizin, çalışanların kişisel gelişimine gösterdiği özen ve hassasiyet konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye “subliminal mesajların”ın olduğu bir anket değildir.
- Çalışanların ağızlarına sakız olarak verilecek “Her sene yaparlar bunu, hiçbir şey de değişmez…” söylemi değildir.
- Yöneticilerin ağızlarına sakız olarak verilecek “O kadar para veriyoruz bunlara, hala motivasyon, hala iletişim, hala ıvız zıvır talep ediyorlar…” söylemi değildir.
- Çalışanların “Nasılsa kimliğimi tesbit edemiyorlar, iyisi mi saydırayım şunlara..“ diyebilecekleri bir “deşarj platformu” değildir.
- Yöneticilerin “Aslında bu talepleri kimin yazdığını çok iyi biliyorum, ben gösteririm ona” diyebilecekleri bir “intikam platformu” değildir.
- Çalışanların, şirket bünyesinde gerçekleşmesi imkansız olduğunu bilmelerine rağmen, ısrarla ve inatla taleplerini yazdıkları bir “ütopya” değildir.
- Yöneticilerin, küçük rötuşlarla düzeltebilecekleri sorunların varlığına rağmen, “piyasa çok kötü, sen bu işi bulduğuna dua et, sesini çıkarma” diyebilecekleri bir “distopya” değildir.
Şirketinizde uygulayabileceğiniz Çalışan Memnuniyet Anketi projesi ve eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için lütfen arayınız.
Memet Özkan
memeto@hotmail.com