DEĞİŞİM YÖNETİMİ ANAHTARLARI KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA (ERP) HAKKINDA –1
Meğerse kutuplarda yaşayan o sevimli penguenlerin, buzların kenarından birbirlerini iterek suya düşürmelerinin nedeni oyun değilmiş!
Onlar, suyun derinliklerinde dolaşan aç bir deniz arslanı olup olmadığını anlayabilmek için içlerinden birisini suya itiyorlar, bir müddet sonra seçilen kurbanın başına bir şey gelmediğini görünce kendileri de güvenlik içerisinde suya atlıyorlarmış.
Tıpkı Türkiye’deki erp pazarı gibi!
Bir şirket erp projesine başlıyor. Bu arada diğerleri de sessizce onu izliyor. Bakıyorlar ki proje sonunda şirketten karabulutlar yükselmiyor yani asayiş berkemal, bu sefer kimisi suya balıklama atlıyor, kimisi suya ucundan ayağını sokuyor, kimisi de kendisini hala sakınarak sıçrayan sulardan korunmak için kanatlarını çırpıyor.
Şaka bir yana aslında erp yazılımı kullanmak isteyen şirketler, araştırmalarını bazı noktalarda biraz daha değişik metodlarla yapıyorlar:
En etkili metod hala fısıltı gazetesi!
Falanca Organize Sanayisi’ndeki erp projesine başlayan şirketin sessizce izlenmesi, orada çalışan eş ve dosttan gelen bilgiler, üst düzey yöneticilerle yemek sohbetleri sırasında yapılan fikir alışverişleri, ardından BT departmanına verilen “araştır!” talimatları, BT departmanında konu hakkında biriken dergi yığınları, satır altları çizilmiş makaleler, ardından satıcı şirketten alınan cd, broşür, doküman, envai çeşit materyal…
Araştırmanın ilerleyen safhalarında çalışmalar biraz daha ciddileşir.
Önce çözüm sunan şirketin yaptığı renkli prezantasyonlar, bazen beraberce yapılan bir iki günlük şirket analiz çalışmaları, tüm bu aşamaların olumlu geçmesi sonucunda yine de vazgeçilemeyen ve saatler süren toplantılar, çözüm sunan şirketten sözleşmeye konmak üzere istenen “şunu yapar mı, bunu yapar mı?” sorularının yanıtları ve en önemlisi bitmeyen para pazarlıkları.
Sanırım, bir mağazada dolaşan sıradan bir tüketicinin bile, alacağı ürün hakkında doğru dürüst bir araştırma yapmak için, erp yazılımı almak isteyen şirketlere göre çok daha fazla seçeneği ve bilgisi var.
Endüstride ve hizmette bir çok herşeyin standardını koymaya çalışırken, söz konusu erp yazılımı olunca standartlarımız ve seçeneklerimiz tükeniveriyor, doğru çözümü fısıltı gazetesinin sayfalarında biçare arıyoruz.
Şirketleri, erp yazılımlarının kullanıcıları (ya da tüketicileri) olarak düşünürsek, sıradan bir tüketiciye verdiğimiz çeşitli bilgi edinme platformlarını ve tanıdığımız bir çok hakkı, erp sözkonusu olduğunda neden şirketlere de sunamıyoruz?
Yukarıdaki satırlarda şirketlerin erp yazılımını genelde nasıl seçtiklerini (ya da nasıl seçmek zorunda bırakıldıklarını) kısaca anlattık.
Önümüzdeki yazılarda yine aynı bakış açısından şirketlerin erp’yi seçme nedenleri, çözüm sunan şirketlerin bu süreçteki yerleri ve en önemlisi değişim yönetimi kapsamında erp’nin tanımı ve yakın ilişkide olduğu diğer yönetim disiplinleri hakkında, sektörün hem arz hem de talep tarafına farklı bakış açıları sunmaya çalışacağız.
Memet Özkan
memeto@hotmail.com