ERP PROJE EKİPLERİNİN SEÇİMİ


İşletme sahipleri ve üst düzey yöneticilerin, ERP gibi hem pahalı, hem de uzun süren kurumsal boyuttaki projeleri başarıyla sonuçlandırabilmeleri için gereksinim duydukları birincil unsur, insan kaynaklarıdır. İşletmenin iş süreçleri, kullanılan yazılım ve teknoloji, çalışma metodolojisi vd. unsurlar, insan kaynaklarının yanında daha ikincil plandadırlar. 

Çoğu işletme, ERP projelerine (hatalı bir şekilde) yazılım seçimi ile başlar. Doğrusu, yazılımdan bağımsız bir şekilde, iş süreçlerinin objektif analizinin yapılması, ardından bu süreçleri destekleyecek bir yazılım arayışına girilmesidir. Yazılım seçimi ile başlayan bir projede, yazılıma koşullandırılmış bir proje ekibi oluşturulmak zorundadır. 

ERP proje ekiplerinin temel yapısı : proje yöneticisi, satın alınan yazılımın danışmanları, işletme bünyesinde ileri seviyedeki kullanıcılardan oluşturulan lojistik, finans vb. modül çalışanları, kodlayıcılar (Developer) ve sistem yöneticilerinden (Admin) oluşur. Projenin boyutuna göre bu ekip, değişik iş tanımlarıyla birlikte genişleyebilir ; kalite güvence uzmanı, test uzmanı, eğitim uzmanı, dokümantasyon uzmanı vb. yine projenin bütçesine göre ekip üyelerinin tamamı ya da bir kısmı, işin uzmanları kişiler arasından seçilerek işletme dışından geçici olarak istihdam edilebilir. Projenin canlı kullanıma geçmesinden bir süre sonra, bu kişiler geldikleri yere geri dönerler.

İşletme sahipleri ya da üst düzey yöneticilere uyarı! 

ERP projenizin işletmenizin damarlarında kalıcı olmasını istiyorsanız, proje ekibinizi dışarıdan aldığınız geçici personelden oluşturmayın; ya da geçici ekibinizi, kalıcı yapmanın yollarını arayın. 

Yapılacak iki iş var: birincisi proje uyarlama süresinde danışman profesyonellerdeki bilgi birikimini işletmeye transfer etmek, ikincisi bu birikimin işletmedeki kalıcılığını sağlamak. Ne yazık ki, çoğu projede, bilgi transferinin yeterli bir şekilde gerçekleştiği düşünülerek, bilginin kalıcılığına odaklanılmıyor; bunun zaman içinde nasılsa gerçekleşeceği varsayılarak işler oluruna bırakılıyor. Bilginin kalıcı olmadığı fark edildiği zaman ise, aslında daha çok fazla bilginin transfer edilmiş olması gerektiği ortaya çıkıyor. Sonra da gelsin danışmanlık faturaları… 

Ekip üyelerinin ve hatta yönetiminin, işin uzmanları kişiler arasından seçilerek istihdamından bahsettik. Peki kim seçiyor bu kişileri? Son birkaç yılda sıkça tanık olduğum bir şekilde, insan kaynakları şirketlerinin ERP proje personeli seçiminde devreye girdiğini görüyorum. İlk bakışta umut veren bir uygulama. Son yıllarda yükselen insan kaynakları yönetim trendinin, kurumsal işletmeler tarafından her boyutta ciddiye alındığını hissediyorsunuz. Öte yandan Corebusiness ve Outsourcing konseptine verilen değerin arttığını görüyorsunuz. Bu pencereden baktığınızda sorun yok.

Ancak işin içine biraz daha girdiğinizde, bazen ERP kavramını hayatında ilk kez duyan, bazen de ERP’nin gerektirdiği iş spesifikasyonları hakkında kulaktan dolma bilgilerle kör topal yürümeye çalışan, dolayısı ile görüşmeye çağırdığı adayı bırakın yeterince değerlendirmeyi, onun geçmiş kariyeri konusunda neden bahsettiğini bile anlayamayan insan kaynakları şirketlerinin varlığından haberdar oluyorsunuz. Sadece bölgesel değil, ulusal coğrafyada bile böyle şirketler olabiliyor. Dileğimiz böylesine ciddi bir seçim fonksiyonunu yerine getiren insan kaynakları şirketlerinin, ERP yönetimi gibi kompleks endüstriyel disiplinleri harmanlayan bir konuda temel bilgilere sahip olmaları ve seçecekleri insanla detayda değilse bile, genelde aynı lisana kavuşmaları için çaba göstermeleridir. 

İşin doğrusu, ERP büyük işletmelerden orta boy işletmelere doğru ilerleyen ve son yılların gözde bir trendidir. ERP kavramı bugün, birkaç yıl önce duyulmayan sıklıkta duyulmaya başlamıştır. Sadece bu nedenle bile, bu alanda çalışacak kişilere konvansiyonel yaklaşımlarla değil, daha stratejik yaklaşılmalıdır. 


Memet Özkan 

memeto@hotmail.com