KRİZ YÖNETİMİ VE KRİZ TÜRLERİ
İş dünyasında karşılaşabileceğiniz her krizi önceden tahmin etmek imkânsızdır. Ama bazı ana kriz türlerini tanımak, işletmenizin karşılaşabileceği kriz tiplerini tespit etmenize ve eğer mümkünse, bunlardan sakınmanıza yardımcı olur.
Kazalar ve Doğal Afetler
1992 yılında sular bodrum katlarını basıp elektrik, su ve ısıtma sistemlerini devre dışı bırakıncaya kadar, Chicago şehir merkezinde yer alan işyerleri su baskını nedir bilmiyordu.
Sağlık ve Çevre Felaketleri
-Ürüne sabotaj: Ekim 1982’de ağrı kesici Tylenol kutularından bazılarına sabotaj maksadıyla siyanür içerek kapsüller konulması birçok insanın zehirlenmesine yol açmıştı.
-Facia boyutundaki kazalar: Union Carbide şirketinin Hindistan’ın Bhopal şehrindeki kimya tesislerinde 1984 yılında yaşanan patlama, geçmiş yıllarda yaşanmış büyük bir faciadır.
-Çevre felaketleri: GE yıllar evvel, Hudson nehri kıyısındaki fabrikalarında, transformatör ve diğer elektrik donanımını üretmek için klorlanmış hidrokarbon kullanılmıştı. Bu esnada bu madde büyük miktarlarda nehir suyuna karışarak nehir tabanına çökmüştü.
Teknik altyapının çökmesi
-2003 yılındaki elektrik şebekesindeki ufak bir arıza, New York şehrinden Orta Batı’ya kadar büyük bir bölgeyi elektriksiz bırakmıştı.
-2000 yılının Şubat ayında internet çağının ilk büyük saldırısı gerçekleştirildiğinde, hedef olarak en büyük internet işletmecileri, Yahoo!, Amazon.com, eBay, CNN ve E-Trade seçilmişti.
Ekonomi ve Piyasa Güçleri
Gerçekten de işletmelerin kaderi belli ölçüde ekonomik döngünün iniş çıkışlarına bağlıdır. Durgunluk dönemleri sabit masrafları yüksek olan işletmeler için özellikle tehlikelidir. Gelirlerin azaldığı durgunluk dönemlerinde bile değişmeyen giderler, işletmeyi durgunluk hatta krize bile sokabilir.
Başıboş çalışanlar
Barings Bank, 18. yüzyılda kurulmuş, İngiliz finans dünyasının en saygın kurumlarından biriydi. Çalışanları arasında, Singapur ofisinde çalışan genç borsa simsarı Nicholas Leeson da vardı. Japonya’daki Kobe depremi, piyasaların altüst olmasına ve Leeson’ın yaptığı işlemlerin zarar etmesine neden oldu. Barings Bank iflas etti ve Nick Leeson hapse girdi.
Derleyen :
Memet Özkan
memeto@hotmail.com
Kaynak: Kriz Yönetimi, Richard Luecke