MARKA KÜLTÜRÜ YARATMAK : MARKA YÖNETİM ÇARKI
1.Reklam
Firmalara imaj reklamı yerine taktiksel reklamlar kullanmaları önerilir. Bunun yanında, bunların karışımı da tercih edilebilir: değişen rakip atakları, marka özellikleri nitelik ve yöntemler için taktiksel reklam; tutarlı bir marka mesajı için imaj reklamı.
2.Sponsorluk ve Destekler
Marka ile bağlantılı olan her türlü ortak markalamanın bütün sponsorluk etkinkliklerinin, paydaşlar ve kişiler tarafından verilen desteklerin markanın karakterine uygun olduğundan emin olun
3.Promosyonlar
Sık yapılan indirim ve promosyonların marka imajına zarar vereceğini unutmayın. Ortak markalı promosyonlarınızın müşteri temellerinizle alakalı ve markanızla uyum içeerisinde olmasına diikat edin.
4.Ambalaj ve Tasarım
Marka konumlandırmalarında tasarım, gerçekten çekici bir tasarımın duygusal bir güç yaratması nedeniyle gittikçe daha önemli bir hale geliyor ve stratejik rekabet üstünlüğü sağlıyor.
5.Kanal Yönetimi, CRM, İnternet
Dağıtım kanalları açısından, markanızı diğer ortaklara emanet ederken dikkatli olun. Bu kanalların markanızı düzgün bir biçimde tanıttıklarına emin olun. Pazardaki diğer markalarla mücadele etmeye odaklanın.
6.Halkla İlişkiler
Halkla ilişkiler, marka inşası için iyi bir kaynaktır. Marka adınızı pazara sokabilmek için kullanabildiğiniz her türlü halkla ilişkiler fırsatını kullanın.
7.Kollektif Organizasyonlar
Şirketiniz tarafından ya da taşeron bir etkinlik firması tarafından düzenlenen etkinlikler, markanızın profilini yükseltmek için iyi bir yoldur.
8.Fiziksel Taşınmazlar
Ofisleriniz ve binalarınız bile markanızı temsil eder, bu nedenle istediğiniz tüketici algısı ile paralel ve uygun olduklarına emin olun.
9.Ürün Performansı Ve Geliştirme
Güçlü bir markalaşma için ürün ve hizmetler en yüksek kalitede olmalıdır. Ayrıca günün gereklerine göre yenilenmelidir.
10.Hizmet
Düşük kalitedeki hizmet markayı kalıcı olarak zedeleyebilir. Bu yüzden bu tarz hizmetlerin izlenmesi ve geliştirilmesi için sürekli eğitim şarttır.
11.İK, Çalışan Tutumu Ve Marka Kültürü
Marka performansının geliştirilmesi adına çalışanların morallerinin iyi olması isteniyorsa, şirket kültürünün çalışanları cezbetmesi gerekir. İnsan Kaynakları ve geliştirmenin bütün yönleri işin içine girmelidir.
12.Kulaktan Kulağa
Markalaşmanın en güçlü yollarından biri de memnun müşterilerin kulaktan kulağa yaydıkları önerilerdir.
Derleyen :
Memet Özkan
memeto@hotmail.com
Kaynak: İleri Düzey Marka Yönetimi, Paul Temporal