MARKALAŞMANIN AŞAMALARI

Ürün Markalama

Bu tarz markalaşmada, her bir ürüne özel marka adı ve bir konumlandırma atanır. Bunu benimseyen şirketler, bünyelerindeki her markaya tam olarak bağımsızlık tanırlar ve her marka kendi meziyetlerine bağlı olarak başarı ya da başarısız olurlar. Bu marka ve şirketin diğer markaları arasında gözle görülür bir bağlantı yoktur.

 

Hat Markalama

Ürün hatları belli bir marka adı altında temel bir ürün sunmakla beraber, tamamlayıcı ürünler de sunarlar. Örneğin Dove, sabundan başka yüz temizleyicileri, yaşlanmayı geciktirici kremler, deodorantlar dahil geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.

 

Grup Markalama                                                            

Grup markalamasında, her marka kendine has bir konuma sahiptir, ancak bir marka adı altında birden fazla ürün bulunur. Örneğin; Schweppes gazlı içecekleri tek bir marka adı alltında bir çok değişik içecek bulundurur.

 

Kurumsal Markalama

Bu tipte bir marka adı, yani şirketin adı, bütün ürünleri kapsar. Örneğin; Canon fotoğraf makineleri, faks makineleri ve yazıcıları gibi. Ürünlerin bire bir adları yoktur, ancak başka türlü tanımlarıvardır:ya fonksiyonel (Canon MX 7600 yazıcı gibi) yada alfa-numerik (Mercedes S320 gibi).

 

Paylaşımlı (Kaynak) Markalama

Bu da kurumla bağlantılı bir markalaşma türüdür, ancak ürünlere tanım yerine ad verilir. Örneğin; Microsoft Windows, CalvinClein MAN gibi. Ürün  ve ana marka, ilgiyi paylaşır, ancak şirketin adı (markası) genelde ürün markasının önünde kullanılır. Bu şekilde her iki markaya da avantaj eşitliği sağlanmış olur.

 

Destekli Markalama

Kaynak markalamadan farkı, ana markanın sadece onaylayan rolü oynamasından gelir. Örneğin; BandAid markasında, ana marka Johnson&Johnson, ambalajın sadece alt köşesinde yer alır.

 

Derleyen :

Memet Özkan

memeto@hotmail.com

Kaynak: İleri Düzey Marka Yönetimi, Paul Temporal